İNTERNET KONTROLLÜ AKILLI PRİZ

Akıllı prizler üzerlerine bağlanan elektrikli cihazları kontrol etmek amacı ile kullanılır.  Akıllı prize takılan bir aspiratör, su sebili, televizyon vb. birçok elektrikli cihaz internet üzerinden çalıştırılıp durdurulabilir.

Örneğin sıcak su ve soğuk su elde etmek için kullanılan elektrikli su sebilini düşünelim. Su sebilini eğer bir kişi sürekli takip edip açıp kapatmazsa genellikle 24 saat çalışır. Çalıştığı süre boyunca ihtiyaç olmadığı halde bir yanda suyu soğutmaya diğer tarafında suyu ısıtmaya devam eder ve gereksiz yere enerji israfı yapar. Bu çalışma süresi aynı zamanda su sebilinin ömrünü de azaltmaktadır.  Ayrıca sürekli çalışan bu cihaz, kurulu elektrik sistemimiz üzerinde sabit bir kapasiteyi işgal eder. Bu su sebilini kontrol etmek için akıllı priz kullanırsak; Manuel mod ile cihazdan uzakta olsak bile istediğimiz anda su sebilinin çalışıp durdurulmasını sağlayabiliriz. Akıllı prizin On-Off modu ile cihazdaki suyun aşırı soğumasını veya aşırı ısınmasını mesala 10 dakika çalış, 5 dakika dur şeklinde programlayarak sağlayabiliriz. Su sebilinin 09:00 – 17:00 saatleri arasında çalışan bir işyerinde kullanıldığını düşünürsek Zamanlayıcı Modunu kullanarak 08:45 de çalış, 16:45 de dur şeklinde ayarlayabiliriz. Su sebili 24 saat yerine günde 8 saat çalışmış olur ve çalışanların mesai saatleri içerisinde sıcak su ve soğuk su ihtiyaçlarını kesintisiz ve sorunsuz şekilde karşılamış olur. %66 enerji tasarrufu ve %66 su sebilinin ömründen tasarruf sağlanmış olur. İnternet üzerinden 7/24 istediğimiz anda akıllı prizin kontrolüne erişilebilir ve istenen programlama değişiklikleri kolayca yapılabilir.

 

Akıllı prizi kullanmaya başlamadan önce internet bağlantı ayarlarının yapılması gerekir. İlk kullanımda Akıllı Priz elektrik soketine takıldığında Priz1,Priz2 vb. isimlerde bir kablosuz erişim noktası oluşturur. Bilgisayar, tablet, telefon gibi internete bağlanma özelliği olan cihazınız ile Priz(X) kablosuz ağına bağlanılır. Bağlantı gerçekleştikten sonra bağlı olunan cihazdaki Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox ve benzeri herhangi bir web tarayıcının adres satırına http://192.168.1.2(X):802(X) adresi yazılır. Burada (X) değeri 1,2,3 … gibi priz numarasını ifade etmektedir. Adres sayfası açılınca aşağıdaki ekran görüntüsü ile karşılaşılır.

Akıllı prize erişim için iki adet şifre sayfası vardır. www.hepsindenbiraz.com/servis.aspx sayfasına gittiğinizde aşağıdaki gibi bir sayfa karşınıza gelir.

Bu sayfada daha önceden verilmiş olan “CİHAZ NO” ve “ŞİFRE” bilgileri girilerek akıllı cihazların kontrol edilebildiği kullanıcı sayfasına erişim sağlanır.

Akıllı prizin 3 çalışma modu vardır. Akıllı priz çalışırken bu modlardan sadece birisi seçilmiş durumdadır.

  1. El ile (Manuel) Mod : Web sayfası üzerinden “ÇALIŞTIR” ve “DURDUR” butonlarına tıklanarak prize takılmış olan elektrikli cihazın kontrolü herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın direkt olarak sağlanabilir.
  2. On-Off Modu :  Kontrol etmek istediğimiz cihazın çalışma(ON) ve durma(OFF) süreleri metin kutuları içine yazılıp “Ayarla” butonuna tıklanarak On-Off modu seçilmiş olur. Ayarlanan çalışma ve durma süreleri maksimum 255 dakika olabilir. Tekrar sayısı ise çalışma ve durma işlemlerinin kaç kere yapılacağını belirtir. Döngü onay kutusuna tik atılırsa çalışma ve durma tekrar sayısına bakılmaksızın çalışma ve durma işlemi sürekli tekrarlanır. Süre ayarları ve tekrar sayısı metin kutularına değerler yazıldıktan sonra “Ayarla” butonuna tıklandığında Akıllı Priz On-Off moduna göre programlanmış olur.
  3. Zamanlayıcı(TIMER) Modu : Zamana bağlı olarak cihazlar kontrol edilmek istendiğinde; başlangıç saati, başlangıç dakikası, durma saati, durma dakikası bilgileri ilgili metin kutularına 24 saat dilimine göre yazılmalıdır. Tekrar sayısı kısmına yazılan değer, bu modda cihazın kaç gün çalışacağını belirtir. Döngü onay kutusuna tik atılırsa tekrar sayısı kısmına girilen değere bakılmaksızın cihaz sürekli olarak her gün programlanan saate göre devreye girip çıkar. Değerler girildikten sonra “Ayarla” butonuna tıklanarak akıllı priz Zamanlayıcı Moduna göre programlanmış olur. Başlangıç zamanına gelindiğinde cihaz çalışmaya başlayacak  durma zamanına gelindiğinde duracaktır.

Akıllı priz ile kontrol edilmek istenen elektrikli cihaz yani yük 220 voltta maksimum 10 amper olabilir. Akıllı Priz sürekli yük altında çalışacak ise 5 amperi veya 1 kilo watt ı geçecek güçteki elektrikli cihazlar özellikle ısıtıcı rezistanslı yükler akıllı prize bağlanmamalıdır. Akıllı priz direkt güneş ışığı altında veya diğer ısı kaynaklarının yakınında kullanılmamalıdır. Akıllı prize herhangi bir cihaz bağlı değilse bağlı bulunduğu elektrik soketinden çıkarılması tavsiye edilir.

Yazar : Serkan TOPALOĞLU

Elektrik Elektronik Mühendisi - Site Admini